lauantai 5. syyskuuta 2015

Tammelantori aamuvarhain lauantaina

 Kokoonnuimme silmät sirrissä Osmonpuistoon virittäytymään aamukuudelta, juuri yön pimeyden hälvetessä.

Olin valmistanut kahden tunnin toiminnan kehyksen, jonka lyhyesti esittelin tanssijoille. Sitten sulauduimme torikahvilassa viriävään puheensorinaan. Kuuntelimme aamukahvin ääressä ihmisten sananparsia ja sanontoja. Jatkoimme sulautumista kuljeskelevien ihmisten seassa arkiliikettä tutkien.

Valmiin liikemateriaalin pallottelu yhdistyi pulujen ja varpusten lehahteleviin lentoihin. Ihmisten kommentit olivat hienoja. Hidas askeltava eteneminen houkutti ohikulkeneen miehen tulkitsemaan näkemäänsä mm. maailman liikkeeksi ja toi toiselle muistuman Muukalaislegioonasta. 90-vuotias mies innostui liikehtimään keskustelun lomassa.


Nopeasti sunniteltu rakenne sai jälleen osoitettua tässä ympäristössä toimivat ja ei-toimivat osansa. Puhdistuskone-kutsumanimen saanut osio osoitti kaupungilla tapahtuvan esityksen aikakäsityksen eron näyttämötilaan verrattuna. Jokainen vaihe sai kestää pitempään kuin näyttämötilassa. Hidas eteneminen kantoi esitystä ulkotilassa vahvemmin kuin nopea vaiheesta toiseen siirtyminen, mitä muiden toimintojen ohessa ei ehtinyt havaita. 

  15 vaille 9 torin elämä alkoi selvästi vilkastua. Kaksi tuntia on hyvä kesto tässä tilassa. Rakenne kestää ympäristön vaihtuvat tilanteet, kunhan muutamat siirtymät vaiheesta toiseen tarkennetaan sekä ajallisesti että tilallisesti. Kahden toriharjoitustunnin jälkeen ehdimme vielä pukusovitusten lomassa purkaa kokemukset ja kysymykset. Aamun kalseus oli osoittanut voimansa, oli ihana lämmitellä Liikelaiturilla. Ihmisten toiminta näyttäytyi torilla vahvasti yhteisöllisenä. Torikulttuuri on avointa ja keskustelevaa eikä vieroksu tavallisesta poikkeavaa toimintaa vaan suhtautuu siihen positiivisesti ja uteliaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti